MENÜ

1. EGYFÁZISÚ REPESZTÉS: Így készült a levendulás kaspó

 

 

Alapanyagok, kellékek:

 • fém kaspó (közepes, kb. 11 cm magas)
 • Gesso univerzális akril alapozó (Művészellátó)
 • Vizes alapú egyfázisú repesztőlakk (Rayher)
 • Vízbázisú lakk vagy decoupage lakk (Rayher)
 • üveglakk (Pentart, Művészellátó)
 • lila, krémszínű vagy bézs, barna, zöld akril festék (Pentart)
 • több fajta, levendulás mintázatú szalvéta vagy dekupázs papír
 • ecsetek (különböző méretben és vastagságban), szivacsecset, olló, hajszárító, puha szivacs darabka az árnyaláshoz, konyhai törlő

 Technika:

egyfázisú repesztés

Az elkészítés nehézségi foka:**

Elkészítés módja:

1. lépés: a kaspó külső oldálának lealapozása a Gesso alapozóval (én nagy szivacsecsettel szoktam), az alapozás 2 rétegben történik, kivárva a rétegek közötti szükséges száradási időt (hajszárítóval is segíthetjük a száradást).

2. lépés: a lila (lehetőleg hasonló, mint amilyen a szalvétán található) akrill festékkel lekenjük a kaspót, majd szintén hajszárítóval megszárítjuk.

3. lépés: a lila szín száradása után felkenjük a repesztő lakkot*, ezt is megszárítjuk

4. lépés: felkenjük a bézs vagy krémszínű festéket, és ezt is megszárítjuk hajszárítóval. Ahogy a felület szárad, úgy tűnnek elő a repedések. A repedésekben megjelenik az alsó, lila szín.

5. lépés: ezek után (vagy a száradási időkben) kivágjuk a mintákat, majd a felület teljes száradása után szalvétaragsztóval rögzítjük a kaspón. Ha papírt használunk, felragasztás előtt áztassuk be egy kis vízbe, majd a felesleget konyhai törlővel itassuk le, és csak ezután helyezzük a kaspóra és ragasszuk fel. Ragasztásnál ügyeljünk arra, hogy középtől kifelé, óvatos mozdulatokkal (főleg szalvéta esetében, hiszen nagyon könnyen szakad) kenjük föl a ragasztót.

6. lépés: pittorico technikával a szalvéta vagy papír színeit használva tűecset és apró szivacs segítségével árnyalunk. Ügyeljünk rá, hogy az árnyalás a papír széléhez legyen a legsötétebb, kifelé haladva fokozatosan halványítsuk az árnyalatokat.

7.lépés: ezután a lilával a kaspó felső karimáját színezhetjük.

8. lépés: hagyjuk a festést alaposan megszáradni, majd fessük le a kaspónkat két rétegben fényes vagy matt lakkal (ízlés szerint), kivárva a rétegek közötti száradási időket.

Ezután kenjük le szintén két rétegben az üveglakkal, hogy kézzel mosogatható legyen.

Figyelem: az üveglakk száradási ideje 24 óra is lehet! Használat előtt gondosan olvassuk el a használati utasítást!

TIPP: még szebbé tehetjük a kaspónkat, ha a füleit színes raffiával vagy zsinórral dekoráljuk.

Jó munkát kívánok!

*A repesztésről:

 • Fontos tudni, hogy a második festékréteg felvitele folyamatos legyen. Ha lefestettünk egy részt, oda már ne térjünk vissza(a második réteg azonnal repedezni kezd, ahogy a repsztő lakkhoz ér, ezért ha visszatérünk és ráfestünk, eltakarjuk, illetve szétkenhetjük az éppen kialakulóban lévő repedéseket).
 • Metál vagy különböző effekt festékeket ne használjunk második festékrétegként, mert egyátalán nem vagy részben repednek meg.
 • A második festégréteg felvitele történhet lapos vagy szivacs ecsettel. A kenés irányától függ a repedés milyensége. Ha szivacs ecsettel visszük fel a második réteg színt, ügyeljünk arra, hogy körkörös mozdulatokkal tegyük.

 

Ezzel a technikával készültek a http://www.csaladipenzmagazin.hu/2011/03/06/marcius-8-nonap/oldalon a nőnapi cikkben található kaspók is.

 

 

Asztali nézet